Det har tagit mig några dagar att hämta mig, men i fredags förra veckan såg jag mina tonårsidoler Refused spela en av vad de hävdar kommer att vara deras sista spelningar någonsin på Pustervik i Göteborg.

Jag har i ärlighetens namn varit ganska skeptisk till bandets återförening och känt att deras avsikter med att väcka liket efter nästan 15 år kanske inte riktigt har känts klockrena.

MEN, vilket band! Vilken energi!

En urladdning som få punkband idag kan ställa till med löste ett gäng gubbar i övre tonåren (läs: runt 35) utan problem. Fullt ställ, men med en finess som saknades 1997 när jag såg bandet senast. För en 30-åring som under 90-talet var beredd att bli vegan och gå straight edge så var detta en nästintill religiös upplevelse.

Biljetterna må vara slutsålda sedan länge, men har du möjlighet att se Refused på sin sista spelningen någonsin på fredag i Umeå så bör du ta chansen. För jag tror att herrarna verkligen begraver liket nu. För även om det hette Refused Are Fucking Dead 1998, så är det nog på allvar 2012.

Lägg märke till balkongvyn. Det var här alla gamla gubbar placerades. 

Internetklassiker.

The horror!

 

Viktiga nyheter som allmänheten inte bör missa.

Elephant Eyelash (Anticon, 2005) 

Att jag gillar experimentell eller ”leftfield” hiphop är knappast en hemlighet och det här är på sätt och vis källan till mina musikaliska preferenser.

2005 eller 2006 (om detta tvistar de lärde) var min flickvän på en festival i Barcelona och hade med sig en suspekt cd hem till mig. Hon hade sett bandet live och kände då att jag hade älskat det. Runt den tiden levde jag punk och pop och hade ytterst liten insyn i andra musikstilar men det här albumet öppnade på sätt och vis mina ögon (eller öron.)

Det var knappast kärlek vid första ögonkastet, men efter ett gäng lyssningar så växte skivan och blev en av de där som man inte kan sluta lyssna på. Jag håller fortfarande albumets öppnare Crushed Bones som en av mina absoluta favoritlåtar. Den där mixen av lofi, pop, hiphop och folkrock är lite märklig men faktum är att det är ett helgjutet album och en av de viktigaste skivorna i min skivsamling. Why? har konsekvent gjort mig lycklig med sina efterföljande alster och hålls oerhört högt hemma i det Bergströmska radhuset. Visst motstånd möts dock från den yngsta familjemedlemmen, men jag räknar med att ha fått henne hooked inom hennes första levnadsår.

 

Visst, det är nog inte så kul att bli drogad men ”gatstenar lossnade från marken” är lite för roligt uttryckt för att inte hamna här.

THIS IS OUR SCIENCE (Fake Four Inc, 2011) 

Astronautalis letade sig fram till mig via min vän Iida. Hon tipsade mig om This is Our Science via ett sms och jag var säker på att det skulle vara ett skränigt indiepopbands bortglömda debutskiva. Så jag ignorerade tipset, för jag var väldigt inne på hiphop just då. Sen hade jag tråkigt på jobbet en dag och lyssnade ändå och innan första låten ”The River, The Woods” var slut så hade jag beställt albumet på vinyl från US of A.

Jag vet att Fredrik tycker att det här låter väldigt mycket Linkin Park, en koppling som jag själv inte förstår, men den här skivan är en av de som jag lyssnat absolut mest på det senaste året. En skön blandning av hiphop, indiepop, Tom Waits och electro gör den här skivan till ett ess i rockärmen i vilken skivsamling som helst.

Chansen finns att min dotter kommer att plocka upp den här skivan om 15 år och skratta åt sin mossiga gubbe till far, men 2012 så känns den här skivan fortfarande helt magisk. Många tack Iida, jag lovar att lyssna på dina tips direkt i framtiden.

…nu åker du av! Eller borsten som min dotter säger. Mustaschen har många namn. Tack för den trevliga tid vi haft tillsammans!

Embedded image permalink Sista gången jag ser dig på ett tag. Ta hand om dig så ses vi snart igen!

Det är ingen artikel, det är ett gäng löpsedlar. Men dock är Årets Fengersforsares reaktion på att antalet brott har ökat i Dalsland ganska underhållande.

Séfr Séfr är en utav Malmös nyöppnade vintage butiker. På Amiralsgatan 9 i Malmö, hittar du godbitar från tidigare Our Legacy kollektioner, New Balance sneakers, Acne, LEVI’S, Whyred, A.P.C, Nike sneaker. Listan kan göras lång. Jag vågar påstå att grabbarna som står bak Séfr Séfr har Malmös 20 mest kvalitativa kvadratmetrar i stan just nu. Amiralsgatan 9 i Malmö, lägg de på minnet om du åker söder ut.

Alla bilder tagna av : Jim K. Picture

      Ni öppnade Augusti i år, hur har responsen varit, har den varit vad ni förväntade er? – Responsen har varit grym och människor verkar gilla det vi gör. Nu är det bara att fortsätta sprida ordet om att vi finns och hoppas att folk letar igenom sina garderober och kommer in till oss. Responsen har varit över vad vi hade förväntas oss, vi har fått reaktioner som “är detta vintage? det ser nytt ut” det tycker vi är kul eftersom vi satsat på ny och fräsch inredning. Vem/Vilka är Séfr Séfr’s stil ikon? – Klart vi på Séfr Séfr har personer som vi tycker klär sig extra bra, men Séfr Séfr ska vara en butik som tilltalar många olika personer och stilar. “Séfr Séfr-personen” är en person som trivs och kan vara bekväm i diverse miljöer, en person som är nyfiken på sin omgivning och som inte vill måla in sig i ett hörn. Vad händer bakom kulisserna på Séfr Séfr just nu? – Just nu har vi fokus på att fler människor ska få reda på att vi finns genom en rad olika aktiviteter. Inom snar framtid planerar vi att lansera en webbshop på vår nuvarande hemsida sefrsefr.com Nu när vi vet lite mer om den visuella betydelsen av Séfr Séfr så undrar säker många vad det betyder rent litterärt? – Séfr Séfr betyder noll noll och är en hyllning till vår vänskap, som började vid millenniumskiftets början då vi träffades. Vi hade länge pratat om att göra något ihop och Séfr Séfr är resultatet att vi äntligen fick våra tummar ur..

Annons

2011 © Kimmy Bolke